Bootjes Schepen

Naar Drenthe!

Van de provincie waarin veel van jullie schepen gebouwd zijn naar de provincie waar veel van onze schepen hun vaargebied hadden.

Bij sluis De Punt ga je omhoog van Gronings laagland naar het Drents heidegebied en na enige tijd en nog eens een sluis kom je aan in Assen. De kleinere schepen varen rechtdoor naar de stad en de grotere schepen komen via sluis Peelo bij hun ligplaats aan de westkant van de stad.

Rondom de Industriehaven ontmoeten we de Assenaren en de toeristen die in het noorden van de provincie vakantie houden. Voor degenen die wat verder op liggen wordt voor “verbinding” gezorgd.

De burgermeester zal ons in de vroege avond verwelkomen en we maken er een gepast vrolijke avond van.

Op dinsdagochtend beginnen we vroeg door de stad heen te varen via de nieuwe vaarweg, Blauwe As genaamd. Onder het thema “Bartje (van het volksverhaal met de bruine bonen) gaat op reis” wordt dit een leuk traject waarin we jongeren de gelegenheid willen bieden om mee te kunnen varen, terwijl de ouderen langs de kades meelopen om kennis te maken met onze ‘dynamische’ schepen.

De kleinere- en grotere schepen ontmoeten elkaar weer in “De Vaart”, een afgesloten deel van de Drentse Hoofdvaart die nu de functie van haven heeft gekregen.

Blauwe As (havenkwartierassen.nl)

Aan het eind van de dag ontmoeten we de Commissaris van de Koning, wellicht bij de schippersmaaltijd, aan het gezellig eindstuk van de haven.

We gaan er van uit dat beide Notabelen ons op de vroege woensdagmorgen uitwuiven richting Dieverbrug voor een tocht over een kanaal met tientallen bruggen en 6 sluizen, waar je later een onvergetelijke herinnering aan zult hebben. Halverwege, in de Smilde, kunnen een paar schepen kennis maken met een stukje schippersambacht: het scheepsjagen. Rond de sluis van Dieverbrug maken we verder kennis met Drenthe, alvorens we donderdag verder varen richting Meppel en Hasselt, al naar gelang het tijdstip dat je op “Hassailt” gaat aankomen.