Herdenking 2014
Omgekomen joodse Assenaren bij monument op joodse begraafplaats door leerlingen Vuurvogel herdacht
ASSEN – Aan de vooravond van de van de bevrijding werden op de joodse begraafplaats de joodse inwoners van Assen herdacht, die in de Tweede Wereldoorlog werden omgebracht. Dat gebeurde bij het Joods Monument, dat door de leerlingen van de Obs De Vuurvogel ter verzorging is geadopteerd.
Directeur Irma Veenhuizen sprak haar dank uit aan het adres van degenen, die de school de gelegenheid hadden gegeven deze herdenking te organiseren.
Bij de voorbereiding hadden de leerlingen van Groep 7 veel steun ondervonden van het Drents archief.
Burgemeester Carry Abbenhues bracht de oorlogstijd in Amsterdam in herinnering , waar haar moeder veel contant had met de de bedreigde joodse bevolking, maar daar niet over durfde te spreken. “Daarom ben ik blij dat deze jonge mensen er wel over vertellen door het organiseren van deze herdenking”.
De heer Niek van der Oord, journalist en historicus, gaf in het kort weer wat er van oktober 1942 af gebeurde.
Via het kamp Westerbork volgde de verschrikkelijke reis naar de ‘echte’ concentratiekampen: Auschwitz en Sobibor. Slechts dertig van hen overleefde het helse bestaan.
Zijn moeder Jenny Stern was daar ontkomen, omdat zij op tijd was ondergedoken en uit handen van de bezetters bleef. “Tijdens herdenking zie ik dat er steeds minder overlevenden zijn die deze tijd hebben meegemaakt en er nog over kunnen vertellen.
Daarom is het zo belangrijk dat deze jongelui meewerken aan de herdenking op deze joodse begraafplaats”. Het was een bewogen bijeenkomst, mede door het optreden van twee violisten en het voordragen door enige leerlingen van een aantal passende gedichten. Aan het slot van de plechtigheid legden allen een witte roos bij het monument.
Bijdrage Ineke Heijting